Het begint met de B en het eindigt op ackpack
Door: Miss Zagt
Blijf op de hoogte en volg Sarah
01 November 2007 | Peru, Arequipa
Maar daarvoor was er nog een mooi leven in Cusco. Mijn ouders ontmoeten is tot nu toe het emotioneelste geweest van mijn reis. Ik zag mijn moeder lopen bij de fontein en later mijn pa aan de andere kant van de straat, terwijl hij niet kon oversteken omdat er teveel auto´s reden. Na twee onwijs dikke vette knuffels en een stukje arm in arm lopen, besefte ik pas dat ik dát echt mis. Warmte, familie, goede vrienden, gepaard met af en toe een dikke knuffel. Meer heeft een mens eigenlijk niet nodig.
Leuk om ze alles te laten zien: Amauta, mijn slaapkamer met dikke view over Cusco, de overdekte markt San Pedro, de wandeling naar Jezus, foto´s uitwisselen, een bezoek aan mijn vrijwilligerswerk, koffie drinken, uit eten in de leukere tenten, een sandwich eten bij de sandwichlady, mijn vrienden hier ontmoeten. En nogmaals een bezoek aan de Sacred Valley, dit keer met een groep gierende Hollanders plus gids. Pap en mam kunnen zich nu beter inbeelden hoe ik hier ben, wat ik doe en dat is fijn voor hun én voor mij.
Mijn vrijwilligerswerk werd steeds leuker. De kinderen komen en gaan, soms zijn het er 25 (als ik pannenkoeken of eieren met kaas aan het bakken ben), soms 5. Ik leerde ze beter kennen, kon met ze praten. Ze geven je een knuffel, zoenen, maar of dat gemeend is of bij de cultuur hoort is voor mij nog steeds de vraag. We zijn naar een speeltuin geweest en ik ging met gierende billen en twee kinderen van de glijbaan. Ik heb een memoryspel gemaakt met engelse woorden. Kleurplaten gekocht, een fotocollage gemaakt met foto´s van mijn tijd daar. Op 1 dag werd er een vrouw opgebaard in het gebouwtje. Er was nergens anders plaats. De volgende dag even schoonmaken en 5 minuten later spelen er weer kinderen vrolijk voetbal waar de vorige dag een dode vrouw lag opgebaard. Leven en de dood. Ik heb elektriciteit en water betaald en uiteraard op een dikke chocoladetaart getrakteerd toen ik wegging. Kinderen kunnen hun papieren bordje aflikken alsof ze uit de oorlog komen.
Ben ook nog naar het vrijwilligerswerk van Robin geweest. Hij en Sandra werken bij de Colibri, bij sommigen onder ons al bekend. Geeske, ik heb je gespot op de foto! Raar idee dat Daan, Leen en Gerben hier ook geweest zijn...
De laatste avond in Cusco was er een fullmoonparty. Ergens op een heuvel met masterlijke view over Cusco. Bij entree kregen we bier en een pakje sigaretten. Hoe bedoel je a-Nederlands beleid. Briljant. Dansen op foute housemuziek, bruut kampvuur, gierende foto´s van het plassen in de bossen, een Inkastandbeeld met stijve piemel, Cusco zien ontwaken in het licht. Maar het belangrijkste was dat vrijwel iedereen er was. Om voor de laatste keer lol te hebben in Cusco, om voor de laatste keer purnoacties uit te halen. Om gedag te zeggen. Mensen komen en gaan. Je leert ze kennen, bouwt een band op, hebt lol. En binnen een mum van tijd sta je bij de taxi om ze uit te zwaaien. Nu was de tijd aangebroken voor Wera en mij.
Ik zit nu met Wera in Arequipa, de op-twee-na-grootste stad in Peru. Een mooie stad, witte gebouwen en zwarte straten, prachtige bloemen en palmbomen, een drukke plaza de Armas. Met een prachtig klooster in de stijl van zuid-spanje, waar nog steeds nonnen in wonen. Wera heeft meteen de eerste dag een Peruaan, Moises, aan de ´haak´ geslagen. Met hem en een vriend, Christian, hebben we een soort citytour gedaan. Gelopen, gepraat in het spaans, gekeken, gelachen. Openstaan voor nieuwe ontmoetingen zoals deze moet ik nog leren, ben misschien een beetje te voorzichtig daarin. Je weet niet waar ze je mee naartoe nemen als je de stad niet kent. Maar het is allemaal hilarisch. Christian blijkt in het hostel van ons te wonen. Hoe toevallig is dat. Hij maakt twee armbandjes, twee dezelfde, zodat we kunnen terugdenken aan een briljante eerste twee maanden en een week.
We hebben een colca cañon trek gedaan van 3 dagen. Deze cañon is de op een na diepste van de wereld. Stel je ff voor: honder kilometer lang aan twee kanten de meest dikke bergen van gemiddeld 3500 meter hoog, met daartussen ALLEEN een rivier die ook nog eens 30 meter van de berg heeft uitgeslepen. Dáár hebben wij een wandeling in gemaakt. Samen met een gids, 2 spanjaarden, 2 engelsen en een Franse dude. Naar beneden lopen en huppelen, plassen tussen de rotsen, huizen spotten van de condors in de rotsen, condors zien vliegen, restanten van lawines bewonderen, naar boven klauteren, de meest bizarre cactussen aanraken. Een brug overlopen en in een hele andere, jungleachtige, natuur terecht komen. Leren over planten: planten waar ze tequilla van maken, chicha, waar ze dieren mee doden, peper van maken, huizen van bouwen. Peruanen in een andere klederdracht voorbij zien komen, met of zonder bepakte ezels. Ze wonen in slippers (ik zou hier voor geen goud pedicure willen zijn), maken op blote voeten een voetbalveld van cement, halen met blote handen een honingplank met 86 bijen uit een box en drogen alpacavlees 1 maand in de zon voordat ze het eten. We slapen in bamboehutten met palmboombladeren, zwemmen in een zwembad middenin de cañon, maken kampvuur waar llamaschijt in wordt verbrand en waarvan de rook in mijn gezicht komt. Worden om 2 uur ´s nachts wakker om in 2,5 uur, met zaklamp, 1100 meter te stijgen vanuit beneden de cañon naar de top. Respect, al zeg ik het zelf. Vervolgens zie ik bij de hotspot, cruz del condor, welgeteld 1 condor ergens ver weg vliegen. Lang leve deze trip, vooral nadat ik rek- en strekoefeningen heb gedaan in de warmwaterbaden in Chivay.
Feesten kunnen ze ook in Arequipa. Gister was het Halloween. Peruanen heisen zich in de meest leuke kostuums en zuipen zich te pletter op straat, voordat ze een discotheek onveilig maken. Verder kennen ze ook hier het woord ´optocht´: op 1 dag hebben we twee stoeten voorbij zien komen. Mensen in kerkkleding met kaarsen en de meest mooie altaren uit de kerk banjeren over straat. Uiteraard met muziek. Eén van die optochten was 4 uur later nog bezig. Prachtig om jezelf erin toe te voegen en gedragen te worden naar waar Jezus heen gaat. Ik kon ff geen kant op.
Zaterdag gaan we door naar Puno, daar ontmoeten we 5 anderen gierende purno´s uit Cusco. Door naar Copacabanna, Lake TitiKAKa en dan waarschijnlijk La Paz, waarna ik hem de Jungle inboek. Nnnnnnnnnduz: to be continued....
Wat spoken jullie allemaal uit? Al gierend aan het kotsen van de pepernoten of toch al stiekem van de kerststollen aan het snoepen? Begonnen aan de surprises en gedichten? Of alvast aan het nadenken hoe je volgend jaar je paastak gaat versieren? En ondertussen aan het genieten van de regen, de wind, de herfst? Lachen om het kabinet met de ellenlange vergaderingen en nieuwe beleidsvoorstellen? Nieuwe roddels? Wie doet het met wie? Vertel... ik ben benieuwd!
Liefs!
02 November 2007 - 08:38
Roozzz:
Mijn allerliefste Saaaaar!!! Wat een geweldig verhaal weer, ik heb ervan genoten!! Elke keer als ik je mooie verhalen lees is het net of ik er zelf even ben!! Maar door je mooie verhalen besef ik ook dat ik je hier mis, whihi! Maar ik vind het geweldig om te horen dat je het zo naar je zin hebt!!!! Geniet met VOLLE teugennnnnn, maar dat ben je volgens mij al volop aant doen!! Heeeeeeeeeele dikke Khuzzz und Knuffullll en sta alweer te trappelen om je volgende mail/verhaal!
Khusssss -
02 November 2007 - 09:52
Ruben:
He Saar,
Klinkt weer allemaal super tof die verhalen van je, geniet er elke keer van. Ik kijk uit naar je volgende belevenissen.
kus Ruben -
02 November 2007 - 10:25
Wouter:
Hoi Saar, Wat geweldig!!!! is het enige wat ik kan zeggen. Leuke verhalen, mooie foto's enzzzzz. Wat krijg ik zin als ik dat allemaal lees.
Geniet nog heel veel. want je mist hier niets in Hollanda!!
kus Wouter -
02 November 2007 - 10:33
Mam:
Wow Sarah we leven weer helemaal met je mee, vooral nu wij zelf in Arequipa, Puno etc. zijn geweest. Helaas in de cañon zijn we niet geweest, toen de excursie er was waren wij ziek/zwak/misselijk. Maar ja je kunt niet alles hebben. Het was geweldig om jou op 12.000 km. afstand te ontmoeten!
Wij zijn weer aan 't werk/sporten etc. geslagen en we proberen tussen alle bedrijven door ook rust in te bouwen, want het is niet goed voor een mens altijd maar te jagen en jakkeren.
Het herfstweer is nu rustig en de bomen kleuren prachtig. Eergisteravond was het halloweenfeest duidelijk aanwezig onder de kinderen in onze straat die uit Canada/Zimbabwe/Kenya komen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. In spoken/geraamte/heksenpakken door de straat rennen met verlichte pompoenen en bij elkaar aanbellen. Bij ons kwamen ze niet; ik denk dat wij weer Nederlandse kinderen kunnen verwachten op 11 nov., op St. Maarten dus. Ben benieuwd of de culturen zich op den duur gaan vermengen. Maar ja, sommige gezinnen zijn voor 3 jaar uitgezonden en gaan dan weer verder, en dan komt er een andere nationaliteit wonen.
Hartstikke leuk dat je weer in je dagboek hebt geschreven. Ga je ook weer eens foto's plaatsen???
Liefs, mam -
02 November 2007 - 12:37
Dirk:
He lieverd,
Wat kun je ontzettend leuk schrijven. Het is alsof ik twee bladzijden uit een goed boek lees. Het mooie is dat het twee bladzijden uit je leven zijn die in een stroomversnelling gaat. Fijn dit op deze manier mee te kunnen krijgen.
Dag lieve Sarah,
X -
02 November 2007 - 15:47
Pap:
Lieve Saar, Het effect van de hoogtestage is nu echt voorbij. Scherpe tijden behoren nu definitief tot het rijk der Inca's. Met jouw mooie verhaal in gedachten wel vanmiddag even een prachtig "rondje Corversbos" gehold. Vooral het beukenbos is nu op z'n mooist, kleuren van lichtgroen, geel naar bruin en veel ritselend blad op de grond.
Veelvuldig komen de herinneringen aan Peru, Cusco en jou dan naar boven: Het liedje in het busje met de Djosergroep, "Say goodbye to the world you thought you lived in". Mijn wat emotionele gedachte toen was een soort afscheid van je jeugd en op naar het leven van een zelfstandige jonge vrouw. Dus ook een beetje afscheid van mij. Maar... het tegendeel lijkt waar, je bent haast dichterbij dan ooit. In Cusco werd ook duidelijk dat je je er als een vis in het water voelt, helemaal op je plek. En voor ouders natuurlijk helemaal prachtig om dit te zien en mee te maken.
Afscheid nemen van Hilversum, je jeugd, nieuwe mensen ontmoeten en daar ook weer afscheid van nemen. Een continu proces. Afscheid nemen en toch ook weer niet..., de strofe uit Het Huwelijk, het gedicht van Willem Elsschot blijft op meerdere manieren van toepassing. En het moet dan nu ook maar eens op je weblog:
"Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.
Blijf genieten! xx pap
02 November 2007 - 16:07
Hans Stoop:
Sarah, wat gaat de tijd snel.Je zoveelste verslag, wat ik weer met genoegen gelezen heb.Je mist de Sint Nicolaastijd en Kerstsfeer misschien wel, maar Kerst in den vreemde is wel een aparte ervaring, maar dat horen we wel weer van je. Hou je haaks en een enorme fijne tijd, groeten Hans. -
04 November 2007 - 12:26
Jasper Van Pelt:
Dag Sarah,
Erg leuk om je avonturen zo uit een compleet andere wereld te lezen. Je beleeft niet alleen heel veel maar je verstaat ook de kunst om er met gevoel en vooral beeldend over te schrijven. Knap allemaal hoor! Veel plezier met je verdere reis! Ik zou zo zeggen: Blijf vooral zelf genieten en iedereen op de hoogte houden!
Succes en groetjes.
Jasper -
04 November 2007 - 16:43
Corry De Jong - Zagt:
Hoi nicht, wat een mooi verslag van je reis.Je ouders waren onlangs op Jan's verjaardag ,we hebben toen de verhalen kunnen horen van hun "hoogte-stage". Je moeder droeg een prachtig geweven,gekleurde shawl uit die omgeving.
Je leven vanuit een backpack komt me bekend voor ,als ik terugdenk aan Femke d'r reisverhalen....toen zij eenmaal thuis voor haar kledingkast stond,zal ik haar reactie nooit vergeten ';oh , wat heb ik veel kleren!!!!"Zij komt binnenkort even een weekendje over uit Spanje.
Het ga je goed en we blijven je dagboek lezen, groeten van Corry. -
05 November 2007 - 09:56
Marieke:
Hééj Babe!
Was weer smullen, jouw belevenissen! Peru stond al hoop op mijn verlanglijstje...maar nu helemaal! Canons, condors, bergen, rivieren, rugzak, bergbbeklimmen, wandelen, nieuwe mensen...AAAAHHHHH!!!! Toch maar voorleggen dat verlanglijstje aan die oude man met zijn witte baard en rode puntmuts als íe volgende week in Nederland voet aan wal zet ;- )!
Weinig spannends te melden dat enigszins in de buurt komt van jouw avonturen...Gewoon lekker genieten van de herfst tot nu toe: prachtige kleuren overal, af en toe lekker onstuimig en deze week mogelijk een flinke herfststorm om alle stoffigheid weer weg te blazen! Ondanks dat ik jouw hilarische grappen en aanwezigheid mis bij Zeeburg, vermaakt ik me nog steeds!
Ik verheug me nu alweer op je volgende avonturen! HAVE FUN AND ENJOY!!!
kuzz, Mariek -
05 November 2007 - 19:12
Nienkuttie:
Liefieee,
Wat een leven! Nie normaaaal. Kan me voorstellen dat het allemaal wel ontzettend relativerend werkt. Is goehoed.
En heb je gewoon een beetje coke zitten smokkelen... tss, losgeslagen :)
Je schrijft fijn, kan het me bijna voorstellen hoe je het hebt.
Hier is Linda de Mol aam het scheiden, Hans Klok heeft een documentaire gemaakt en Duukie is een ontzettend lief aardappeltje aan het worden...
EN HET REGENT NU ENORM... kutje...
oh ja, en ik stopte met jointjes roken. Nienke wordt weer een beetje meer volwassen.
Xus luf joe en mis joe -
05 November 2007 - 20:24
Marcel:
Ja arequipa was gaaf he... Ik zit nu ´stuck in the jungle´... Waar zit jij nu? wellicht morgen avond en nacht in La paz? In La paz, mocht ik overnachten dan zit ik in de witches market (nacht 6-7) anders ga ik door naar Copa en tref ik je wellicht daar... -
11 November 2007 - 21:55
Vera:
Lief Saartje,
Wat een verhaal weer...het lijkt of je 3 levens tegelijk leeft als ik dit alles zo lees..geweldig! hopelijk vind je het niet vreselijk saai als je weer hier bent!
Ik vond het ontroerend om te lezen dat je het een hoogtepunt vond om je ouders daar te zien....zó belangrijk is familie dus!
Met Jos & mij gaat het prima. We doen ook veel leuke dingen (bijv. volgende week een paar dagen naar Lagos) en genieten van al het goede...en van de kleinkindjes (Nynke kan al lopen!)
Geniet ervan en pas goed op jezelf...
Liefs van Vera & Jos -
12 November 2007 - 12:52
JE BROER:
Uit de dichtbundel 'Iemand missen is een keuze', het gedicht 'Stel je niet aan, kwarkbunzing dat je er staat'
Zeg eerstgeborene
kom eens terug
Darten in je eentje
daar mist iets -
12 November 2007 - 16:35
Je Moeder:
Hoi Sari, nog even over mijn vorige stukje over St. Maarten en zo: nou inderdaad hoor, gister wel 12 kindjes aan de deur gehad. Leuk! En nu snap ik dat de Halloween-kinderen je deur voorbij gaan, als je de boel niet zelf griezelig versierd hebt. Ik denk dat ik dit volgend jaar mooi niet doe, want de kinderen schijnen iets te zingen van: Als je me niks geeft, vermoord ik je.
Nou vraag ik je, dat is toch bij de wilde spinnen af!!! Over spinnen gesproken, ben je die enge beesten al tegengekomen tijdens je jungletocht? Dan heb je pas echt een Halloweenfeestje!!!
Liefs en tot horens/schrijfs,
mam -
15 November 2007 - 11:03
Kimmo.:
Lieverd,
Nog niet gesnoept van de pepernoten en cker nog niet van de kerststol.
Suprise of gedicht doe ik niet aan dit jaar, want Kimmy is gewoon aant werk dan.
Paastak is ONMOGELIJK vanwege Gio en nu zit ik idd te genieten van de snot in mijn hoofd die ik opgelopen heb door deze vreselijke kou en zeikregen, al moet ik zeggen dat momenteel boven Lelygat de zon schijnt.
Over het kabinet ga ik maar niet uitwijden, is gewoonweg te kansloos!
Roddel heb ik alijd zat maar om ze nou op deze site te zetten.....?
Hoe leuk joh al die dingen die je meemaakt en super van pappie en mammie.
Was ik maar met je mee, zucht.
Het leven hier is same old same old.
Heb 26 nov een sporttest ivm een nieuwe baan, dus ben benieuwd.
Ben ff aant kijken wat ik nou echt wil, hetgeen ik nu doe loopt op zijn eind, tijd voor iets nieuws.
Ik houd je op de hoogte.
Par weken geleden nog ff in Felix geweest, was de laatste dag van Nicki.
Nog ff aant bier gezeten, maar smaakt anders zonder jou.
Ga volgend jaar asl je terug bent pas weer aant bier daar. Kan ik je gelijk weer ff inmaken met poolen! ;-)
Ik heb je een paar x een sms gestuurd maar krijg ze na een paar dagen terug als mislukt? Hebben meer mensen dat probleem of ligt het weer aan moi?
Geniet van je tijd daar...
Mopje ik mis je!!!
Dikke knuf Kim.
18 November 2007 - 12:51
Gerrie:
Wat heerlijk voor jou, maar ook voor je ouders, dat zij bij je geweest zijn. Op zo'n moment weet je wat je mist en is het heerlijk elkaar weer even te knuffelen. Ik vind het maar een hele stap hoor, wat je doet en wens je er nog heel veel plezier en succes bij!
Groetjes...... -
09 April 2023 - 23:13
Joop Braakhekke:
Zozo Saartje wat een belevenissen!